A nagyszebeni Ars Sacra első kiadása 5 kiállítást, 12 kulturális eseményt, két idegenvezetett szakrális sétát és több ezer látogatót jelentett a nyitott templomok napok alkalmából. A fesztivál három napja alatt több mint 3000 látogató lépte át valamely nagyszebeni templom, vagy a zsinagóga küszöbét.

A fesztiválnak része és ennek kapcsán elkészült négy nyelven – románul, németül, magyarul és angolul – egy külön honlap, valamint egy Facebook oldal, amelyek segítségével a nagyközönség tájékoztatva volt az eseményekről.

A szakrális művészet bemutatásának és népszerűsítésének fesztiválja alkalmából premierekre is sor került. Két, idegenvezetett szakrális séta volt megszervezve, amelyek a történelmi központban található templomokat és ezek örökségének és történetének bemutatására irányultak. A nagyszebeni és vizaknai református közösségek kórusai együtt énekeltek, amire az elmúlt 30 évben nem volt példa. A Nagyszeben-Központi Római Katolikus Egyházközség kórusa előszőr mutatott be eredeti gregorián énekekből műsort. Az ortodox Arhanghelos kórus pedig először énekelt az Örehotthon Tamplomban, a jelenlegi plébános mandátumában.

A kiállítások és a templomok továbbra is látogathatók, a saját beosztásuk és feltételeik szerint.

A szakrális művészet, a szép, a jó és az igaz bemutatásának jegyében szervezett fesztivál a hat történelmi hitvallás és a kezdeményező kulturális egyesület összefogását jelentette: a C.A. Romániai Evangélikus Egyház Felsőkonzisztóriuma – Teutsch Ház, Erdélyi Ortodox Püspökség – Nagyszebeni Főegyházmegye, Belvárosi Római Katolikus Plébánia, Görög Katolikus Egyház, Evangélikus Lutheránus Egyházközség, Zsidó Hitközség, Református Egyház és s HÍD Egyesület – Magyar Ház, mind Nagyszebenből.

Hálásan köszönjük mindazoknak, akik a nagyszebeni Ars Sacra fesztivál első megrendezésében segítettek: Kilian Dörr ev. lp., Dr. Gerhild Rudolf, Dr. Emanuel Tăvală, Orth István grafikusművész, Nicolae Popa plébános, Bajka Ödön kántor, Bojtor Attila káplán, Tiberiu Baruch úr, Dr. Heidrun König, Dr. Răzvan C. Pop, Prof. Marius Șpechea, Lózer Csaba László, Tonialltrad SRL, Simple Guy SRL, ASTRA Megyei Könyvtár, Nagyszeben Megyei Jogú Város Önkormányzata, Polgármesteri Hivatala és Művelődési Háza, valamint az összes művész, kórus és csoport amelyek kulturális eseményekkel gazdagították a fesztivált.

Szeretnénk megköszönni a médiának, hogy közleményeinket megjelentették, és segítettek a nagyszebeni Ars Sacra fesztivál népszerűsítésében: Strada Cetății, Sibiul în Imagini, Hermannstadter Zeitung, Mesagerul de Sibiu, Sibiu 100%, Tribuna, Sibiu News, Sibiu Independent, Sibiu.ro, Sibiu City App, Sibiul Azi, Turnul Sfatului, Mitropolia Transilvania, Basilica, ADZ.ro, Maszol.ro, Kronika Online, Szeben.ro, Mizu.ro, MTVA-DunaTV, Ars-Sacra.hu.

Köszönjük a látogatók, a nagyérdemű érdeklődését az első kiadás iránt! Ez egyben megtisztelő és elkötelez a jövő évi kiadásra.

Szakrális séta 2023

Szakrális séta 2023

Nagyszebeni Szakrális Séta 4 idegenvezetett szakrális sétát tervezünk 2024-ben, 4 nyelven: románul, németül, magyarul és angolul. Részleteket rövidesen publikálni fogunk.Răzvan Codruț Pop történész Nagyszebenben született, ugyanitt tanult, és mindig is ebben a...

Nyitott templomok 2023

Nyitott templomok 2023

Nyitott Templomok Napjai Nagyszeben - 2023. szeptember 15-17.   A templomok 10 és 20 óra között látogathatókA Nyitott Templomok Napjainak célja, hogy a nagyközönségnek lehetőséget kínáljon az istentiszteleteken/miséken kívül a szakrális terek látogatására, az...

Program 2023

Program 2023

2023. szeptember 15-17. Szeptember 15. - Péntek 10:00 – 20:00 KIÁLLÍTÁSOK: Evangélikus Székesegyház ”Sehen und Säen” (Látni és aratni) - Albert Schweitzer  Szent János Templom / Johanniskirche ”INCOGNITO”. Incognito szentek a Reformáció utáni időszakban – a Hivatás...