Nagyszebeni Szakrális Séta

idegenvezető: Dr. Răzvan C. Pop

Két Szakrális Sétát szervezünk, 2023. szeptember 16-án, szombaton,

Răzvan Pop történésszel. Mindkettőre a helyek beteltek.

 

Răzvan Codruț Pop történész Nagyszebenben született, ugyanitt tanult, és mindig is ebben a városban élt. Az „Octavian Goga” Nemzeti Főiskola elvégzése után a „Lucian Blaga” Egyetem történelem szakának hallgatója, természetesen Nagyszebenben. Majd elmélyítette ismereteit, mesteri- és doktori dolgozatokat sikeresen mutatott be és mindvégig ugyanazt a témát járta körül és boncolgatta: középkori történelem, várostörténet.

Szakmai pályafutása jelentős civil szervezeteken belüli pozíciókat foglal magában, például alapító tagja és elnöke volt a Nagyszeben Városszépítő Egyesületnek, valamint adminisztratív és politikai pozíciókat is betöltött. A Szeben Megyei Művelődési Igazgatóság vezetője volt, a Művelődési Minisztériumban tanácsos, politikailag pedig Nagyszeben önkormányzatának tanácsosa és alpolgármesteri tisztséget is betöltött. A Román Szerzői Jogi Hivatalt vezette, miközben sikeresen megpályázta a meghírdetett állást és jelenleg is a nagyszebeni ASTRA Megyei Könyvtár igazgatója.

Több mint 20 publikációban szerző és társszerző, főként történelmi témakörökben. Több, mint 50 hazai és nemzetközi konferencián, szakmai tanácskozáson vett részt, nemzetközi szinten tart előadásokat.

Tanulmányai, szakmai tapasztalata és a város iránti szenvedélye azok az „összetevők”, amelyek Dr. Răzvan C. Popot egyik legkompetensebb és legképzettebb történelmi-turisztikai idegenvezetőként ajánlják Nagyszebenben. Útmutatói lenyűgözőek, tele vannak fontos, mégis egyedi információkkal.

Az egyik legismertebb és követett történelmi podcastot Răzvan Pop moderálja, és a több mint 15 történelmi és társadalmi témákról szóló beszélgetéseket közel 50 ezren nézték meg.

Az Ars SACRA fesztivál első kiadását Nagyszebenben az a különleges megtiszteltetés éri, hogy Răzvan C. POP történész partnere a rendezvénynek és 2023. szeptember 16-án idegenvezeti a Nagyszebeni Szakrális Sétát. A napnak szimbolikus értékét erősíti, hogy az UNESCO Európai Örökség Napjaival egybeesik.

A Nagyszebeni Szakrális Séta kb. 3 órát tart, és a következő templomok kerülnek bemutatásra:

  • Szent János-templom / Johanniskirche – Mitropoliei u., 32.
  • Az ortodox Székesegyház – Mitropoliei u., 31.
  • Református templom – Mitropoliei u., 9.
  • Evangélikus-lutheránus Székesegyház – Huet tér
  • Szentháromság római katolikus templom – Nagypiac Tér, 1-3.
  • Az Öregotthon temploma – Azilului u., 4.
  • Oroslyák temploma – Magheru tábornok, 38.
  • Ferencesek temploma – Selarilor u. 12-14.
  • Nagy Zsinagóga – Constitutiei u., 19.